Naar de basisschool

Wanneer uw kind naar de basisschool gaat krijgt u een overdrachtsformulier mee. Dit kunt u doorlezen en eventueel kopiëren. Met uw goedkeuring sturen wij dit formulier op naar de basisschool.

 Tips om uw kind voor te bereiden op de basisschool

Om ervoor te zorgen dat uw kind een fijne start kan maken op de basisschool volgt hieronder een kort overzicht met vaardigheden, die u samen met uw peuter spelenderwijs kunt oefenen.

 1. Zelfstandig aan- en uitkleden (jas, schoenen, broek, rits, handschoenen)
 2. Zelfstandig eten en drinken (zelf pakken, openmaken en opruimen)
 3. Rustig zitten (aan de tafel, op de stoel en in de kring)
 4. Kort afscheid nemen
 5. Om hulp durven vragen
 6. Speelgoed en werkjes helpen opruimen
 7. In de rij staan
 8. Op zijn/haar beurt wachten
 9. Zich korte tijd kunnen concentreren op een taak
 10. Zelfstandig de jas op de kapstok hangen / in een luizenzak doen.

Daarnaast is voor de start op een basisschool belangrijk dat uw kind zindelijk is, verstaanbaar praat en dat er een controle is geweest of uw kind goed kan zien en horen.

Maakt u zich geen zorgen wanneer uw kind nog niet alles kan wat hier boven beschreven staat. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn/haar eigen tempo en dat is prima. Bovendien is er ook in groep 1 en 2 van de basisschool nog voldoende tijd om al deze vaardigheden te oefenen. Bespreek dit gerust met de leerkracht van uw kind.

Tips voor de eerste schooldag
Start niet te vroeg met het praten over school. Peuters hebben nog geen tijdsbesef en kunnen nauwelijks bevatten wanneer het gaat beginnen. Het is dan lastig uit te leggen dat ze nog even moeten wachten.
Of uw kind met plezier naar zijn eerste schooldag uitkijkt, heeft u voor een deel zelf in de hand. Bereid uw kind voor op wat komen gaat en wees daarbij positief. Hoe meer u laat merken dat het leuk is om naar school te gaan, hoe gemakkelijker het voor uw kind is.
Heeft uw kind al een idee over hoe het er op een basisschool aan toe gaat? Vraag eens wat hij/zij daar denkt te gaan doen en leg uit wat er anders zal zijn dan op een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. Vraag het nog eens na een paar keer wennen op school. Wat vindt hij/zij leuk en waar is uw kind minder enthousiast over?

 1. Vertel uw peuter af en toe over de basisschool
 2. Lees boekjes over het onderwerp de basisschool
 3. Loop of fiets af en toe langs de school en benoem wat u ziet
 4. Laat uw kind alvast wennen met vroeger opstaan
 5. Neem uw kind mee naar drukke en lawaaierige plaatsen en laat uw kind ook eens spelen op een (druk) schoolplein in de buurt
 6. Oefen eventueel met de kleding die uw kind gaat dragen en/of zorg voor makkelijke kleding, vooral bij gymlessen.